4.Z BESZÁMOLÓ

 

 

 


JÚNIUS-BOLDOGSÁGBEFÖTT NYÁRRA

Ilyenkor tanév végén mindig összegzünk, kicsit visszapillantunk az elmúlt hónapokra : Honnan hová jutottunk?

Milyen célokat sikerült megvalósítani? Milyen élményeket éltünk át közösen? Ebben az évben már végre sok közös programunk, közös ünneplésünk volt.

Boldogságórás programjainkat is áttekintjük újra, összegyűjtjük a legboldogabb pillanatokat. A gyerekek javaslatára most ezekkel töltöttük meg a "Boldogságbefőttes" üvegünket.

Belekerültek a közös kirándulásunk élményei ( Planetárium), a közös fagyizás, közös játék az udvaron, családi napunk a lovas tanyán....

Ezekkel az élményekkel a tarsolyunkban indulunk neki a megérdemelt nyári pihenésnek, remélve, hogy szeptemberben az üvegünket újabb élményekkel tölthetjük tovább.

  

MÁJUS - UGRÓISKOLA MÁSKÉPP

Mozogni jó, mozogni öröm!

Az időjárás többnyire kegyes volt hozzánk és sok időt tölthettünk a szabadban!

Iskolánk udvarán virágzik a hársfa. Bódító illatán kívül még árnyékot is ad a nagy melegben.

Jólesik alatta egy kicsit megpihenni a padon, de mégis jobb hintázni, csúszdázni, ugróiskolát játszani, futkározni, labdát pattogtatni, fogócskázni…

Szerencsések vagyunk, hogy mindezekre lehetőség van szünetekben és délután a napköziben is!

 

ÁPRILIS-ÉNEKELJÜNK A FÖLDÉRT!

A 2.z osztály tanulói-akik elsős koruk óta részt vesznek a Boldogságóra programban-, idén is csatlakoztak a "Jobb Veled a Világ!" Föld napi programjához.

Ma délelőtt együtt énekelték el Bagdi Bella: Gyújts egy gyertyát a Földért! című dalát,

napközis foglalkozáson pedig egy, a témához kapcsolódó szép plakátot készítettek.

A Föld napi program délután iskolaszépítéssel, növényültetéssel folytatódik, majd hétfőn egy játékos vetélkedővel zárul számukra.


MÁRCIUS-HÉTKÖZNAPI ÖRÖMÖK

Igyekeztünk az egész hónapot teletűzdelni apró örömökkel.

Már a nőnapi meglepetés köszöntés is örömteli volt.

Aztán március 15-én gyönyörű műsorral ajándékoztak meg bennünket az irodalmi színpados harmadikosok és az énekkar.

Külön öröm volt, hogy még egy szép nemzetiszín tulipánt is kapott a mi osztályunk tőlük. 

A természet is örömforrás mostanság: gyönyörű virágok nyílnak, amelyeket meg is örökítettünk, majd az ablakainkra raktuk őket. Ott pedig-ahogy átsüt rajtuk a napsugár - úgy ragyognak, mint a templomok mozaikképei.

A népdaléneklési versenyen dalos pacsirtáink arany és kiemelt arany minősítést kaptak. Nagyon büszkék vagyunk rájuk! 

Moziban és koncerten is voltunk, úgyhogy csak úgy záporoztak ránk az örömteli élmények. 

Akinek pedig ennyi szép és jó jut, szívesen és hálás szívvel ad másoknak is belőle. Így tett a mi osztályunk is: részt vettünk az adománygyűjtésben, mert mi így tudunk segíteni


FEBRUÁR - A MEGKÜZDÉSI STRATÉGIÁK

 Mostanában sok mindennel kell megküzdeni: vírus, háborús helyzet, házi feladat, összeveszés....

Jó, ha mindezeket ki lehet beszélni, játékosan fel lehet oldani a félelmeket. Tudni azt, hogy van kire, kikre számítani ezekben a küzdelmekben. A mese kapcsán mindezekről szó esett. A gyerekek nagyon élvezték a mesét, aztán -főként a fiúk-a mese dramatizálását is. A téma nehézsége, komolysága ellenére jó hangulatban telt az óra alkotással, zenehallgatással, játékkal.


JANUÁR - CÉLOK

Az új év mindig új célok kitűzését is jelenti.
Nagy fogadkozások, lelkes nekibuzdulások időszakát éljük ilyenkor. Aztán az év végi leltárkor….. A szó elszáll, az írás és a rajz viszont megmarad. Az év végi leltárkor elővesszük az űrhajóba zárt célokat. Remélem, minden kisgyerek azt mondhatja majd: "MEGCSINÁLTAM. ELÉRTEM."


DECEMBER - BOLDOGÍTÓ JÓCSELEKEDETEK

Az adventi időszakot mindig körüllengi a varázslat, a meglepetések, a csodák misztériuma.

Hálás szívvel mondhatjuk, mindezekben bőven volt részünk a gyerekekkel. Kaptunk és adhattunk, tettük és élveztük a jót. Amellett, hogy a vírus jelenléte állandóan át-meg átírja a mindennapok forgatókönyvét, mi szerencsesk voltunk:kétszer is voltunk színházban, kétszer galériában, ahol nem csupán csodálatos kiállításokban gyönyörködhettünk, hanem alkothattak is a gyerekek. Megtarthattuk a karácsonyi bazárunkat, sőt a karácsonyi 7 próba vetélkedőnket is. A karácsonyi műsorunkat viszont csak videóüzenet formájában tudtuk eljuttatni a szülőknek. Reméljük, jövőre már ezt is személyes találkozó keretében tehetjük meg! Bővelkedtünk tehát boldog pillanatokban ebben a gyönyörű, várakozással teli időszakban!

 


NOVEMBER - TÁRSAS KAPCSOLATOK

A téma feldolgozását az Összetartozunk c. kisfilm megtekintésével kezdtük.

Megbeszéltük a filmben látottakat: Hogyan nevetgéltek először mindannyian a fura új lányon? Hogyan álltak később a “nyuszilány” mellé ? Hogyan lett a fura, a “sorból kilógóból” osztályTÁRS, igazi csapattag?! Hogyan maradt magára végül az őt bántó fiú? Tökéletesen megértették a film mondanivalóját. Mi azt szoktuk mondani, hogy egy család vagyunk, akik-mint a testvérek is néha-összevitatkozhatunk, de védjük – óvjuk egymást, kiállunk egymásért, segítjük egymást. A mindennapjainkat is áthatja az együtt munkálkodás, a közös játék. Jó csapat vagyunk! Ezt bizonyítják a képek, ahogyan vidáman, nevetve a százlábút megalkották!!!!


OKTÓBER - OPTIMIZMUS

Ebben a hónapban jó nagy adag optimizmusra volt szüksége gyermeknek, felnőttnek egyaránt.

Betegség, fáradtság, rengeteg program, felmérők, az időjárás váratlan fordulatai állítottak akadályokat elénk. Jól jött ezért az optimista esernyő, aminek nem csak a készítése során, hanem azt megelőzően, az optimista szavak, mondatok gyűjtésekor is nagyon lelkesek voltak a gyerekek. Amikor pedig ajándékként megnézhették az Ajándék című animációs filmet, élmény volt látni az arcukat!!!! Ahogyan változtak az érzelmeik: a szánalom, a harag, majd a döbbenet, végül az öröm…. Alig akartak kimenni a szünetben az udvarra, annyi hozzáfűznivalójuk volt!!!!!


SZEPTEMBER - BOLDOGSÁGFOKOZÓ HÁLA

Az egyik legkevesebb témánk a gyerekekkel a Boldogságfokozó Hála.
Nagy lelkesedéssel készítették a Hálahálóhoz a szíveket. Aztán viszont napokig nem történt semmi, nem szaporodtak a vonalak, így elkezdtem én húzni és mondogatni, hogy kinek miért is vagyok hálás azon a napon. Innentől már egyre szövevényesebb lett a hálónk, mindig el is mondták, hogy ők miért hálásak a másiknak. Ugyanilyen lelkesen készítették a hálafürtöket, sokszor még hozzá is rajzoltak a szőlőszemekhez néhányat. Így a hónap végére a mindennapjaink természetes velejárója lett a hála.